Taringa House Design by Loucas Zahos Architects

Taringa House Design by Loucas Zahos Architects

The Taringa house, initially a four-room worker’s cottage is situated along Stanley Terrace, a conventional street lined with character housing within an inner west suburb of Queensland. Topographically, the road follows natural ridge type of the region. The website falls from the street, sloping towards the rear boundary. This rear boundary is outlined with a creek and lined with sub-tropical plant life. These landscape the weather is present with most of the qualities running parallel to Stanley Terrace.

This program, driven through the need to accommodate nearly all family activity inside the addition, has produced two juxtaposed but contrasting building forms defined within this text because the ‘old’ and also the ‘new’.

Taringa House Design by Loucas Zahos Architects

Pragmatically, the ‘old’ cottage functions being an entrance from street level, also accommodating a guest bed room, bathroom and overflow living area. The ‘new’ addition may be the core every day living in the home. It consists of your kitchen, primary living space, dining and sleeping rooms. The present cottage and also the addition are articulated separate details. The cottage maintains its principal role of addressing the road and tying in to the existing street fabric. The addition faces the trunk from the site and remembers the landscape. The functions from the old and also the new remain distinct private and public, street and backyard, customer and family, entry and living. The cottage maintains a lot of its original detail, although the addition is contemporary in form, which isn’t immediately apparent in the street.

Comments